DEĞER KAYBI NEDİR?

TRAFİK KAZASI SONUCU ARAÇTA MEYDANA GELEN DEĞER KAYBININ TAZMİNİ İÇİN YAPILMASI GEREKENLER:
 

DEĞER KAYBI NEDİR?

            Değer kaybı, kazaya karışan bir motorlu aracın kazadan önceki hasarsız piyasa sürüm değeri ile onarıldıktan sonraki değeri arasındaki bedel farkıdır. Bu fark araç sahibine maddi zarar olarak yansır ve tazmini mümkündür. Araçta meydana gelen değer kaybını belirlemek için aracın modeli, markası, özellikleri, yaşı, hasarı, yapılan onarım işlemleri ve aracın kaza öncesi hasarsız ikinci el piyasa rayiç değeri ile tamir edildikten sonraki ikinci el piyasa rayiç değeri arasındaki fark göz önünde bulundurulur. Ancak araç, ağır hasar görüp kullanılamaz hale geldiyse araç pert sayılacağından yani ağır ya da tam hasara uğramış olacağından değer kaybı söz konusu olmayacaktır.

 

DEĞER KAYBINI KİM KARŞILAR?

Trafik kazasına karışan araçta meydana gelen değer kaybını kazada tamamen kusurlu veya diğer sürücüye nazaran daha kusurlu olan taraf karşılayacaktır. Bununla birlikte, aracın işleteni ve varsa bağlı olduğu teşebbüsün sahibi, aracın zorunlu mali mesuliyet sigortacısı ve aşan kısım yönünden de eğer var ise ihtiyari mali mesuliyet sigortacısı da sorumlu olur.

 

DEĞER KAYBI TALEBİ NASIL YAPILIR?

Trafik kazalarından kaynaklanan tazminatlar için, 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nun 97.madesinde yapılan değişiklikle, zarar görenlerin dava açmadan önce kazada kusurlu olan tarafın sigorta şirketine söz konusu zararla ilgili yazılı başvuru yapılması gereklidir. Dava açmadan önce sigorta şirketine yazılı başvuru dava şartıdır.

Sigortacının başvuru tarihinden itibaren en geç onbeş gün içinde başvuruyu yazılı olarak cevaplamaması veya verilen cevabın talebi kısmen veya tamamen karşılamadığına ilişkin uyuşmazlık olması halinde ya da tazminat tutarında anlaşma sağlanamadığı hallerde sigortacının merkez veya şubesinin veya sigorta sözleşmesini yapan acentenin bulunduğu yer mahkemelerinde, kazanın meydana geldiği yer mahkemesinde ya da zarar görenin ikametgahının bulunduğu yer mahkemesinde dava açılabileceği gibi uyuşmazlığın çözümü için Sigorta Tahkim Komisyonuna da başvurulabilir. Sigorta Tahkim Komisyonu’nu hakem kararlarının uyuşmazlık konusu 5.000.TL’ye kadar olan kararları kesindir. Tutarı 5.000.TL ve üzeri olan uyuşmazlık konularındaki kararlar için bir defaya mahsus komisyon nezdinde itirazda bulunulabilir. Tutarı 40.000.TL ve üzeri olan uyuşmazlıklarda ise itiraz üzerine verilen kararlara kaşı temyiz kanun yoluna başvuruda bulunulabilmektedir.

 

SİGORTA ŞİRKETİNE BAŞVURUDA İSTENEN BELGELER NELERDİR?

Trafik kazası sonucu mağdur tarafın aracında meydana gelen değer kaybının tazmini için sigorta şirketine yapılan yazılı başvuruda bulunması gereken belgeler şu şekildedir; Trafik Kazası Tespit Tutanağı resmi tasdikli sureti veya taraflar arasında tutulmuş kaza tespit tutanağı, varsa ifade tutanakları veya görgü tespit tutanakları, mağdur araca ait ruhsat, varsa hasarlı araç resimleri, mağdur araç sahibine/zarar gören üçüncü şahsa ait banka hesap bilgileri (banka – şube adı, Iban numarası), değer kaybı talep beyanı, maddi hasara ilişkin ekspertiz yapıldıysa eksper raporu, gerçek kişilerde nüfus cüzdan fotokopisi ve imza beyanı, iletişim bilgileri, tüzel kişilerde vergi levhası, ticaret sicil gazetesi, imza sirküleri ve sirkülerde yer alan yetkililerin nüfus cüzdan fotokopileri.

Sonuç olarak, kaza süresi iki yılı geçmemiş trafik kazası sonucu değer kaybına uğrayan motorlu araçlar için kazada kusurlu olan taraf ve sigorta şirketine yukarıda belirtilen belgelerle birlikte yazılı başvuru yapılarak araçta meydana gelen değer kaybının tazmini istenebilmektedir.

Yazar : Avukat Esra Tokgöz UÇAN

Hemen Arayın
WhatsApp